Jongeren richten met hun vriendengroep een plek in die gezelligheid en een sociaal netwerk biedt. Keten hebben dan ook een belangrijke sociale functie voor de jongeren op het platteland. Om de leefbaarheid in deze gebieden te vergroten moet de functie van deze keten zo blijven en versterken. ‘De Beste Keet van Nederland’ bestrijdt samen met de jongeren drankmisbruik en onveiligheid in de keet. Hier hebben de jongeren zelf ook goede ideeën over. Volgens Plattelandsjongeren.nl verdient iedere keet een plek op het platteland, mits er verantwoord wordt omgesprongen met de risico’s.

Eén van de winnaars van de Beste Keet van Nederland 2018

Zelf je keet verbeteren

De Beste Keet van Nederland is er voor keethouders, bezoekers, ouders én voor gemeentes die met keten in gesprek willen. Keeteigenaren en hun bezoekers leren door middel van de workshop alles rondom hun keet op een verantwoorde manier te regelen. Tijdens de workshop worden zeven belangrijke thema’s behandeld. Denk hierbij aan: brandveiligheid, huisregels, alcoholgebruik, een EHBO cursus en het opknappen/pimpen van de keet. De workshop/methodiek is ontwikkelt door Plattelandsjongeren.nl en haar jongerenteam van keetadviseurs, in samenwerking met het Trimbosinstituut en ministerie van Binnenlandse Zaken. De keetadviseurs zijn jongeren die zelf uit een keet komen, actief zijn in een keet of simpelweg interesse hebben in keten. Voor het geven van de workshop volgen de keetadviseurs een speciale training. De strategie om voor en door jongeren te werken is succesvol bewezen, doordat het nauw aansluit bij de leefwereld van de jongeren.

De allerbeste

Naast de regionale variant is er ook een landelijke versie, namelijk: ‘De Beste Keet van Nederland’. De deelnemende keten kunnen tijdens de workshopavond per thema de nodige punten scoren. Deze punten worden bij elkaar opgeteld en de uiteindelijke score wordt meegenomen in de landelijke wedstrijd. Hoe hoger de score, hoe beter de keet bezig is en hoe groter de kans dat deze keet er met de befaamde titel ‘De beste keet van Nederland’ vandoor gaat. De wedstrijd brengt keetjongeren nog meer met elkaar in verbinding en ook niet onbelangrijk: er zit een leuke prijs aan verbonden. De jongeren stimuleren elkaar om mee te doen en gaan bij elkaars keet op bezoek. Ze leren van elkaar.

Keet Mee

Om alle betrokken partijen met elkaar te verbinden worden er ‘Keet Mee’-avonden georganiseerd. Jongeren, ouders, buren, de gemeente en jongerenwerkers gaan op een positieve manier met elkaar in gesprek en krijgen handvatten aangereikt om een goede relatie te onderhouden.